Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Λοιποοοοόν έχοντας στην καρδιά μας της ελληνικές συνταγές είπαμε να προχωρήσουμε και σε άλλες χώρες να γευτούμε νέους κόσμους και να γνωρίσουμε νέους πολιτισμούς γιατί.... οι γεύσεις δεν έχουν σύνορα!!!! 

Kαλώς Ήρθατε στο Μεξικοοό!!!!! 



Αρχικά Το Μεξικό είναι χώρα του νότιου τμήματος της Βόρειας Αμερικής. Το επίσημο όνομά της είναι Estados Unidos Mexicanos (Ηνωμένες Πολιτείες του Μεξικού). Βρέχεται από τον Ειρηνικό και Ατλαντικό ωκεανό. Καταλαμβάνει το μεγαλύτερο τμήμα της Μεξικάνικης Χερσονήσου που ενώνει τη Βόρεια με τη Νότια ΑμερικήΗ Μεξικάνικη κουζίνα είναι γνωστή για τις ποικίλες γεύσεις της, το πολύχρωμο στολισμό των πιάτων της και τη ποικιλία των συστατικών και των καρυκευμάτων, πολλά από τα οποία είναι βασικά προϊόντα της χώρας. Τα κύρια εμπορεύματα της Μεξικάνικης κουζίνας είναι κυρίως το καλαμπόκι και τα φασόλια. Το καλαμπόκι είναι το παραδοσιακό βασικό προϊόν του Μεξικού και η χρήση του είναι ευρεία. Τρώγεται ακατέργαστο ακριβώς όπως είναι και ως συστατικό πολλών πιάτων. Η μεγαλύτερη μάζα καλαμποκιού όμως, χρησιμοποιείται για να φτιαχτεί η 'masa', η ζύμη δηλαδή για τις ταμάλες, τις τορτίγιες και πολλά άλλα φαγητά που βασίζονται στο καλαμπόκι. Τα γλυκοκολόκυθα και οι πιπεριές παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στη Μεξικάνικη Κουζίνα.
Τα πιο σημαντικά και συχνά καρυκεύματα στη Μεξικάνικη κουζίνα είναι η σκόνη τσίλι, το κύμινο, η ρίγανη, το κόλιανδρο, το epazote, η κανέλα και το κακάο. Το chipotle, ένα καπνιστό τσίλι φτιαγμένο από το φυτό jalapeño, είναι επίσης διαδεδομένο στη Μεξικάνικη κουζίνα. Πολλά Μεξικάνικα πιάτα περιλαμβάνουν σκόρδο και κρεμμύδια.
Όπως το καλαμπόκι, έτσι και το ρύζι είναι το πιο διαδεδομένο σιτηρό στη Μεξικάνικη διατροφή. Σύμφωνα με τη συγγραφέα Karen Hursh Graber, η πρώτη εισαγωγή ρυζιού στην Ισπανία από τη Βόρεια Αφρική τον 4ο αιώνα οδήγησε στην Ισπανική εισαγωγή ρυζιού στο Μεξικό, στο λιμάνι της Veracruz το 1520. Αυτό, κατα πώς λέει η Graber, ήταν η απαρχή για τη δημιουργία μιας από τις καλύτερες κουζίνες του κόσμου. 
Στην κατηγορία μεξικάνικη κουζίνα θα βρείτε νόστιμες και πικάντικες συνταγές από το Μεξικό για να συνοδέψετε την τεκίλα μαργαρίτα σας. Νάτσος, κοτόπουλο με καυτερή σάλτσα, μεξικάνικο ρύζι, εντσιλάδας, τορτίγια ακόμα και φλαν. Όλες οι συνταγές μαγειρικής έχουν ως βάση το τυρί τσένταρ,το αλεύρι ή τα κόκκινα φασόλια. 

Ας ξεκινήσουμε!!!!! 

Γκουακαμόλε σάλτσα - guacamole



Γκουακαμόλε σάλτσα - guacamole

Μια μεξικάνικη σάλτσα με βάση το αβοκάντο! Η εκτέλεση της συνταγής είναι εξαιρετικά απλή και το αποτέλεσμα ιδιαίτερα γευστικό! Δοκιμάστε τη!

Υλικά (Σερβίρει 8)

  • 6 αβοκάντο (καθαρισμένα και λιωμένα)
  • 2 μοσχολέμονα (lime) στυμένα
  • 2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 2 & 1/4 φλιτζανιού ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιαντρος
  • 4 ώριμες τομάτες ψιλοκομμένες
  • 2 κουτ. γλυκού σκόρδο σε σκόνη
  • 2 πρέζες πιπέρι καγιέν


Εκτέλεση συνταγής

Σε ένα μεσαίο μπωλ ανακατέψτε τα αβοκάντο, το χυμό μοσχολέμονου (lime) και το αλάτι.
Προσθέστε και ανακατέψτε το κρεμμύδι, τον κόλιανδρο και το σκόρδο. Ανακατέψτε μέσα και το καυτερό πιπέρι καγιέν.Καταψύξτε για 1 ώρα για καλύτερη γεύση, αλλιώς μπορείτε να σερβίρετε και αμέσως το γκουακαμόλε.

Σημειώσεις συνταγής

Η συγκεκριμένη συνταγή γκουακαμόλε έχει αρκετό αλάτι, αν θέλετε να είναι κάπως πιο ελαφριά μπορείτε να βάλετε τη μισή ποσότητα αλατιού και να είναι ακόμα γευστικό.
Επίσης, αντί για κόλιαντρο μπορείτε να βάλετε ψιλοκομμένο μαϊντανό!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου