Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2013

.Το ταϊλανδέζικο.
Ταϊλανδέζικο (με γαρίδες ή κοτόπουλο)


Χωρίς αμφιβολία από τις αγαπημένες μου γεύσεις είναι αυτές της ταϊλανδέζικης κουζίνας, που τυχαίνει δε, να είναι και πολύ επίκαιρες λόγω νηστείας. Κάπως έτσι, σκέφτηκα να φτιάξω αυτό το πιάτο που αναδύει όλο αρώματα και έντονες εξωτικές μυρωδιές. Η συνταγή αυτή φτιάχνεται τόσο με γαρίδες όσο και με κοτόπουλο. Για το ταϊλανδέζικο με γαρίδες ή κοτόπουλο, θα χρειαστώ:

Υλικά (για 2 άτομα):
  • 500 γρ. καθαρισμένες (αλλιώς 700 γρ. ακαθάριστες) γαρίδες ή½ κιλό τεμαχισμένο φιλέτο κοτόπουλου,
  • 250 ml γάλα καρύδας ή 165 ml κρέμα καρύδας,
  • 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι,
  • 2 ολόκληρες σκελίδες σκόρδο,
  • 1 κομμάτι φρέσκο τζίντζερ (5 εκατ.) τριμμένο,
  • ½ κ.γλ. μπούκοβο,
  • ½ κ.γλ. αλάτι,
  • ½ κ.γλ. κουρκουμάς ή αλλιώς κιτρινόριζα (Turmeric),
  • 3 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο ή φρέσκο βασιλικό,
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο.

Τρόπος παρασκευής:
  • Βράζω για 2-3’ τις γαρίδες με λίγο νερό (ωσότου γίνουν ροζ),μόνο σε περίπτωση που δεν είναι ήδη καθαρισμένες.
 Ετοιμάζω τις γαρίδες.Οι γαρίδες τώρα είναι ροζ.

  • Μόλις λίγο κρυώσουν τις καθαρίζω κρατώντας στην άκρη τα κεφάλια τους και το καθαρισμένο σώμα.   

Οι γαρίδες καθαρισμένες.

  • Σε ένα σκεύος ρίχνω το λάδι και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για λίγα λεπτά. Προσθέτω λίγο αργότερα, τις σκελίδες σκόρδου, το τζίντζερ, το μπούκοβο και τον κουρκουμά και σιγοψήνω για λίγα λεπτά προκειμένου να αναδυθούν τα έλαια τους.
 Βάζω τα αρωματικά στην κατσαρόλα.



  • Στην συνέχεια ρίχνω τις γαρίδες (και τα καθαρισμένα κεφάλια τους) ή το τεμαχισμένο φιλέτο κοτόπουλου (σε μικρά κομμάτια) και τα γυρνάω για λίγα λεπτά με τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτω την κρέμα καρύδας και σιγοβράζω για 5’ (στην περίπτωση του κοτόπουλου σιγοβράζω για 15’). Σιγοβράζω για 5’ ακόμα με ανοιχτό το καπάκι μέχρι να γίνει παχύρευστη η σάλτσα. Στο τέλος αφαιρώ τις σκελίδες σκόρδου και προσθέτω τον ψιλοκομμένο κόλιανδρο.

 Ένα κουτάκι κρέμα καρύδας. Το φαγητό είναι έτοιμο.

Το ταϊλανδέζικο είναι έτοιμο και το σερβίρω με ρύζι basmati.

 Έτοιμο το ταϊλανδέζικο.


Καλό γευστικό ταξίδι…!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου